"Århundredets Rose"

"Hun lo. Oh så pudsede hun næse. Hun var forkølet. Kuglen ramte hende i panden. Den ramte hende midt i en tanke. Hun var ni."

Sådan starter Martin Sherman`s monolog. Som et stød i hjertekulen. "Århundredets Rose" er en monolog om en stærk jødisk kvinde og en "overlever". Hun sidder på en bænk og genoplever det sidste århundredets rædsler- fra progromerne i Ukraine, fra nazisternes overgreb mod jøderne til flugten til det forjættede land, først Palæstina derefter U.S.A. Stykket ender i den mellemøstlige krises dilemma: Hvem har retten til Israel?

Stykket havde premiere i London på National Theater med Olympia Dukakis som "Rose" i 99 og er siden blevet vist i New York, også med Ms. Dukakis. Det er blevet flot modtaget både i England og U.S.A med en anerkendelse af Shermans klare sigte, dets vigtighed i den aktuelle debat om de universelle flygtninge og ikke mindst, fordi stykket er knaldgodt skrevet med den "Woody Allen`ske" humor, som jo er en del af jødisk overlevelsesudtryk.

Forestillingen havde Danmarkspremiere på Rialto Teatret d. 9 februar 01 med Pia Rosenbaum som "Rose", Bente Kongsbøl som instruktør og oversat af Troels II Munk.

I efteråret 01, sept-nov, har stykket turneret rundt i landet og besøgt både teaterforeninger, egnsteatret, højskoler, kirker og kroer. Og forestillingen er på baggrund af hændelserne d. 11. sept. 2001, uhyggelig aktuel. Og ikke mindst nu hvor uroen i Mellemøsten er blusset voldsomt op.

Fra 8. april til 8. maj. gæstespiller "Århundredets Rose" på Teatret Sorte Hest i København.

Forestillingen henvender sig også til skoler og gymnasier, foreninger og kirkesamfund, da det er en let omplantelig forestilling, der kan spilles i store som små rum, med mange eller færre publikummer. Scenografien består af en bænk på et podie, et bagtæppe, nogle "lygter", lidt lyd betjent af en tekniker (Kenneth Kreutzfeldt), og det hele proppes ind i hans StationCar.

Prisen på forestillingen er 16.000 kr.+ moms

Forestillingen varer 2 timer exl. pause.

Henvendelse kan ske til:

Pia Rosenbaum, Klintebakken 2, 3520 Farum, tlf. 44958710 / mobil 40858710

Producent Simon Rosenbaum, Chr. 9`sgade 6, 1111 KBH K, 33130151.

Med venlig hilsen