Parringsgryden

Man går en tur i byen og finder en god slagter og en god grønthandler.

Hos slagteren kan man være så heldig at kunne få fat i noget lammesmåkød. Eller et stykke, som man så skærer i stykker på størrelse med et glad pikhoved.
Hos grønthandleren køber man spinat. En ordentlig dyne. Ca. en posefuld. Altså en indkøbsposefuld. Det kommer selvfølgeligt an på, hvor meget man agter at lave i det hele taget, men der skal meget til.
6 håndfulde spinat til en håndfuld kød.

Så går man hjem igen. Forudsat at man derhjemme har karry, hvidløg, ingefær, chilipebre (de store), løg, flåede tomater, hele koriander, hel kanel, hele kardemomme og hele nelliker.

Frem med den store gryde og på med noget musik fra de varme lande. Og skru højt op.
Hele grøntsagsmolevitten skæres i rimeligt små stykker. Ingefær, løg, hvidløg, løg og pebre.
En håndfuld hvidløg, og lige så meget af ingefæren og et passende løg. 3-4 pebre sku ku gøre det.
Karryen skal være god. Selvfølgeligt, da den er grundsubstansen i sceancen.

Kom en glad kop olie i gryden og varm godt op under svinet. Så kommes alle krydderierne i og svitses godt igennem. En håndfuld karry, 4-500 koriander, 8-10 nelliker, 6-8 kardemomme og en lille bunke kanel. Når de har det godt, kommes kødet i og svitses af. Og så er det tid til ingefær, hvidløg og løg. Osse det svitses igennem, til det mister pusten. Derefter er det spinatens tur. Den må i ad flere omgange da det fylder vildt meget i frisk tilstand, men hvis det bliver vendt lidt rundt i gryden falder det hurtigt sammen og giver plads til næste portion.

Og så plasker man 2 dåser flåede, hakkede tomater i og lader hele molevitten stå og simre på lavt blus i en 3-4 timer. Salt er en smagssag og kommes i efter behov.

Kog noget ris og drik noget god vin til. Det er kraftige sager, så vinen må osse godt være det. Husk i øvrigt at vaske hænderne godt efter hakning af chilipebrene, hvis der skal leges katten efter musen senere på aftenen, da det ellers kan ha sviende konsekvenser der, hvor man piller. Men det er jo osse en smagssag, om det er fedt eller ej. Herren er stor!

 

 

 

 

 

28/3-99
E-mail Grevmanner Stiftelsen